9и9
И
Порталът на Вашия успех !
ПОРТАЛ  ЗА  АРХИТЕКТУРА,  СТРОИТЕЛСТВО,  БЛАГОУСТРОЙСТВО  И  СТРОИТЕЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ.   ФУНКЦИОНИРА  ОТ  1  ДЕКЕМВРИ  1997  ГОДИНА
9и9
Назад към първата страница Новини
НОВИНИ
28.10.2016 г.и
Плевенски ученици научиха много за историята на града си чрез европроект

    С голям успех премина първото мащабно събитие по новия проект, „Мир”, на сдружение „Учебна работилница Европа” – Плевен – интерактивна игра, посветена на следите на историята и промените в имената на плевенските улици. Четири отбора от по четирима ученици от 5, 6 и 7 клас от ОУ „Цветан Спасов”, СУ „Иван Вазов” и скаутски клуб „Лъвче” предварително бяха проучили четири маршрута с начална точка Регионалния исторически музей, които преминават край знакови места – бюстове, барелефи и паметни плочи на видни личности, сгради символи, като Мавзолея, по улици, носещи имената на герои, будители, творци, както и на местности на битки и победи. Те проучиха биографиите на 16 личности, чиито имена срещат всеки ден в Плевен - Данаил Попов, Стоян Заимов, Димитър Константинов, Иван Миндиликов, Катя Попова, Илия Бешков, Людвик Заменхоф и други.

9и9

9и9
    Преди тегленето на жребия и старта на обиколката децата изслушаха в една от залите на Историческия музей беседата на Красимир Петров за Дойранската епопея, славната Девета пехотна плевенска дивизия и нейния командир – ген. Владимир Вазов.
    И се втурнаха в обиколка. Макар играта да нямаше състезателен характер, и четирите отбора бързаха да обходят своя маршрут. Децата знаеха предварително, че на 3 пункта ги очакват доброволци – по-големи от тях ученици от ПГРТО и СУ „Иван Вазов”, и студенти от Медицински колеж – Плевен. Спирките бяха разположени пред паметници или на кръстовища. Срещу правилен отговор на загадка, състояща се в разпознаване на някой от 16-те видни българи, децата получаваха парче от пъзел, представляващ изглед от Плевен от средата на миналия век. Всички се справиха блестящо и на доброволците по маршрутите беше трудно да определят кой отбор заслужава повече грамота за най-добра работа в екип, за най-много знания или най-добра ориентация и атрактивност. Но все пак наградите бяха разпределени, като отборите, освен грамота, получиха от председателя на Управителния съвет на „Учебна работилница Европа” – Пенка Спасова, атрактивна цветна карта на България.
    Отново всички, бързо и безпогрешно се справиха с подреждането на пъзелите, а след това разпознаха на снимките сградите на Регионалния исторически музей, Общината, Централна поща, Мавзолея, както и Братската могила, улица „Дойран” и други места в Плевен.
    Но и това не беше всичко. На финала се проведе викторина с въпроси върху беседата, изслушана в началото, като наградите – цветни моливи, пастели и боички, несесери и химикалки, бяха индивидуални. Дори на най-трудните въпроси имаше поне по един верен отговор. Историкът Красимир Петров със задоволство отбеляза, че децата са слушали внимателно и ги покани по всяко време в музея и в своя кабинет.
    За отличното партньорство със сдружението сертификати получиха основно училище „Цветан Спасов”, Медицинския колеж, Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване, скаутски клуб „Лъвче” и екипа на Детския отдел в Регионалната библиотека.
Плевенското сдружение „Учебна работилница Европа” е координатор по проект “70 години от края на войната - 70 години от освобождението  - да защитим човешкото достойнство, свободни и в мир и да изградим бъдещето на Европа (Мир)”, с партньори организации от Германия, Румъния и Словения.
    Освен търсенето на следите на историята в имената на улиците заедно с млади европейци „Мир” съпоставя биографии от Източна и Западна Европа. Плевенски гимназисти вече изработиха биографии на видни личности – творци, дисиденти, политици, религиозни водачи, които могат да бъдат видени в сайта на проекта, на адрес http://frieden-bg.eu/index.php?id=bio.
    Следващите прояви по проекта са среща с почетния председател на Съюза на ветераните от войните на България – д-р Тодор Анастасов, на 9 ноември, от 10:30 часа в зала „Орион” и дискусия на тема „Европа на толерантността и човешкото достойнство - моят принос за мира”, също на 9 ноември, от 16:00 часа, в зала 18 на Регионалния исторически музей.

Copyright © 1993 - 2016  От ВАС за ВАС